Geschiedenis

Oude foto.jpg

Ons verhaal begint aan de Maastrichter Grachtstraat in het hart van Maastricht. Hier opende Sjang Willems in 1929 een timmerfabriek. Hij maakte alles van hout, maar voornamelijk carrosserieën voor stadsbussen en vrachtauto’s. In 19.. nam zijn jongste zoon Frans Willems het bedrijf over en in 1969 verhuisde de fabriek van Maastricht naar Eijsden. Vanaf de nieuwe locatie specialiseert de fabriek zich volledig in trappen maken. Een gouden zet, want in deze tijd van de wederopbouw is de vraag naar trappen groot.

Toen de drie zoons van Frans – Peter, Henk en Eddie – oud genoeg waren, gingen ze meewerken in de fabriek. Ze leerden het vak van trappen maken van hun opa en vader. In 1970, op twintigjarige leeftijd, wordt Peter Willems mede-eigenaar. Peter bouwt het bedrijf verder uit en richt zich in de loop der jaren steeds meer op maatwerk in plaats van seriewerk. Zoon Toby bracht als kind al veel tijd door in de werkplaats. Hoewel zijn ouders hem aanspoorden om vooral wat anders te gaan doen, kwam hij na zijn studie in Amsterdam toch terug naar Eijsden. Gedreven om het ambacht van trappen maken voort te zetten.

In het dorp Eijsden kent iedereen de familie Willems. Klaar staan voor een ander vinden wij de normaalste zaak van de wereld. Ook na twintig jaar mogen klanten bellen bij een krakende tree. Wij hebben altijd waarde gehecht aan duurzame relaties. Met onze afnemers, leveranciers en medewerkers. Deze lokale verankering zorgt ervoor dat ons familiebedrijf tegen een stootje kan. Zoals bij de economische crisis van 2008 waar ons bedrijf door de hulp uit de gemeenschap het verlies snel te boven kwam.

Sinds 2016 staat Toby Willems, de vierde generatie, aan het roer. Het vakmanschap koesteren én doorgeven aan volgende generaties ziet hij als zijn missie. Dat betekent ook anno 2021 geen computergestuurde zaagmachines, maar een timmermansoog en handwerk. Computers worden alleen gebruikt voor het tekenen van de mallen. Al doen we dat soms ook nog met de hand...

Met vijf vakmensen realiseert Willems Trappen nu projecten in heel Europa. In negentig jaar is er veel veranderd, maar wij geloven nog steeds dat trappen maken mensenwerk is. Je leert het door te doen. Van generatie op generatie.